Dunsäck eller syntetsäck?


Generellt kan man dela in sovsäckar i syntetsäckar och dunsäckar. Där man syftar till materialet i sovsäcken. En dunsäck väger generellt mindre och går att komprimera mer jämfört med en syntetsäck i samma värmeklass.

Dunsäckarna är generellt lite dyrare och lite mer vattenkänsliga då de inte värmer lika bra om de blir blöta. Jag skulle dock rekommendera de som vill ha en riktigt varm sovsäck eller en som väger lite och tar lite plats att rikta in sig på en dunsäck. Letar man dock efter en vardaglig säck och du inte ska vara ute när det är så kallt så fungerar en syntetsäck lika bra. Syntetsäckarna blir bättre och bättre. Fördelen är att de är lite mer slittåliga och värmer bättre även om de är fuktiga vilket kan vara en stor fördel om du vet att det är stor risk att den blir blöt.

Själv har jag en varm dunsäck som håller -20 i komfort och sedan en äldre syntetsäck som har komfort temp ca +5. Utöver detta har jag även en liten sovsäck som jag har när jag ska sova inne eller ute mitt i sommaren. Detta tycker jag är en bra kombination.

Dubbla säckar

Ett alternativ till att köpa flera säckar om du tänker sova ute under hela året är att köpa två säckar. En mellanvarm och en lite tunnare säck. Den mellanvarma fungerar bra under vår och höst och den tunna blir bra på sommaren. När du sen ska sova ute på vintern kombinerar du de båda säckarna och använder alltså dubbla sovsäckar. Jag har själv gjort så när jag sovit ute på vintern, jag har min mellanvarma dunsäck innerst och utanpå trär jag den tunna sovsäcken. En fördel är då om den tunnare säcken är någon storlek större än den inre då det annars kan bli lite trångt. Värmeeffekten av denna princip är betydligt mer än man tror! Jag som annars är väldigt frusen av mig sov gott och riktigt varmt trots flera minusgrader!