Välja sovsäck


Det är inte helt enkelt att veta vad man ska tänka på när man ska välja sovsäck då det finns mängder av modeller och varianter. Vi har själv sovit många nätter i sovsäck och här är våra tips om vad du ska tänka på när du ska välja sovsäck. Här följer vår köpguide för sovsäck!

Vad får det kosta när du ska välja sovsäck?

Vad har du för budget till ditt sovsäcksköp? Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på en sovsäck. Man får ofta vad man betalar för så denna fråga hänger också mycket ihop med vad du skall använda sovsäcken till. Skall du ha sovsäck som du kan sova mvälja sovsäcked inne på vandrarhem och liknande är det inte lika stora krav på sovsäcken som om du skall ut i fjällen på vintern. Är det inte jätteviktigt att sovsäcken är superbra tycker jag du ska koncentrera dig på lite billigare märken, men om du vet att du skall använda sovsäcken väldigt mycket och i kalla förhållande rekommenderar jag dig att verkligen köpa en bra när du ska välja sovsäck.

Ska du sova inne eller ute?

Ska du använda sovsäcken inne ex. på vandrarhem, på läger eller något liknande? Då skall du rikta in dig på en lite svalare sovsäck då det inte finns något behov av en varmare då det sällan är kallt inomhus. Skall du däremot sova ute i din sovsäck såsom i tält, vindskydd eller under bar himmel kan det finnas behov av en sovsäck med lägre konforttemperatur.

Sover du ute på vintern eller bara på sommaren?

Vilken komforttemperattur du skall ha på din sovsäck hänger på under vilka förhållande du skall använda den mest. Det är svårt att hitta en sovsäck som passar till allt men ingen annan än du själv vet bäst om hur du troligen kommer använda din sovsäck. Börja med att köpa en sovsäck som passar till det du kommer använda den till mest.

Vilken storlek skall jag ha?

Se till att välja sovsäck med en storlek som passar dig. Framförallt välja sovsäck som köpguide för att välja sovsäckpassar dig på längden. Beroende på märke finns sovsäckar i lite olika längder. Det viktigs är förstås att du får plats på längden i sovsäcken.  Se även till att det finns utrymme och rörelsefrihet för armar och ben.

Är packutrymmet eller tyngden viktig?

Hur viktigt är det att sovsäcken är lätt eller tar lite plast i packningen när du ska välja sovsäck? Fundera på hur mycket din övriga utrustning väger och hur mycket du orkar bära om du exempelvis ska vandra en längre sträcka.

Dunsovsäck eller syntetsovsäck?

Ett kort svar på denna fråga är nästan omöjlig… Men jag gör ett försök ändå. 🙂
Syntetsäck: lite tyngre, lite mindre känslig för väder, lite mer slittålig, ofta lite billigare
Dunsäck: lite lättare, lite mer känslig för fuktigt väder, lite mer känslig för revor mm, ofta lite dyrare

Läs ett längre inlägg om dunsäck vs syntetsovsäck.Välja sovsäck

Vi hoppas att du nu fick bra hjälp när du ska välja sovsäck! :0)